sobota, 15 października 2016
Zupa Węgierska
Składniki:
* 2 l bulionu
* 200g wołowiny
* 400g szynki wieprzowej
* 2 cebule
* 2 papryki różnokolorowe (np.czerwona i żółta)
* 500g ziemniaków pokrojonych w kostkę
* 3 pomidory
* 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
* 100ml oleju
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 łyżki majeranku
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* sól
* pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wołowinę pokroić w kostkę i przesmażyć na połowie oleju na rumiano. Podsmażone mięso przyprawić solą i pieprzem, podlać szklanką bulionu i dusić godzinę na wolnym ogniu.
2. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę ( lub inne mięso), dodać do wołowiny i dusić razem jeszcze 30 minut.
3. Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórę i pokroić w kostkę.
Paprykę również pokroić w kostkę.
4. Podsmażone mięso przerzucić do garnka z gorącym bulionem.
5. Na patelni podgrzać olej i przesmażyć cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodać paprykę, po 5 minutach pomidory oraz przyprawy i dusić całość około 15 minut.
6. Zawartość patelni dodać do garnka z mięsem i zagotować. Dodać ziemniaki i gotować do miękkości około 15 minut.
7. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego :)
Ps. u mnie często ta zupa króluje na stole, szczególnie jak jest zimno. Jest świetna na rozgrzanie po spacerze w chłodny, deszczowy dzień :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz