piątek, 24 marca 2017
Cebularze
Składniki:
* 500 g mąki pszennej luksusowej ( typ 550 )
* 25 g świeżych drożdży albo 7 g suchych
* 20 g (1 łyżka) cukru
* 1 jajko
* 10 g (1 mała łyżeczka) soli
* 250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
* 20 g (1 czubata łyżeczka) jogurtu naturalnego (użyłam greckiego, ale może być zwykły)
* 50 g roztopionego ostudzonego masła
Nadzienie:
* 700 g cebuli
* 1 pełna łyżka klarowanego masła
* sól, pieprz
* 3 łyżki maku
* ser ( ale może być bez )
Dodatkowo: jajko do smarowania
Sposób przygotowania:
1. Przygotować zaczyn: do dużego kubka wlać 3 – 4 łyżki mleka, dodać cukier, jogurt, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać jajko i wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i roztopione, przestudzone masło.
3. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Może się trochę lepić. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
4. W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Cebulę pokroić w grubą kostkę albo w ćwierć talarki.
5. Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulę i ją zeszklić (nie rumienić), doprawić solą i pieprzem wg uznania (ja wsypałam po ½ łyżeczki), zestawić z ognia, dodać suchy mak i wymieszać.
6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, mi osobiście wyszło 13 szt. (mniej więcej po 70 -75 g), uformować kulki, każdą rozwałkować na placuszek 10 – 16 cm (im mniejszy tym ciasto bardziej wyrośnie do góry), ułożyć na blaszce po 4 – 6 sztuk, posmarować rozkłóconym jajkiem i nałożyć przygotowany farsz cebulowy. Pod cebulę można dać trochę tartego sera (ja 5 cebularzy zrobiłam z samą cebulą, a 8 z dodatkiem sera).
7. Cebularze odstawić na około 20 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 200°C (góra – dół), wstawić blaszkę i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia.
Ostudzić na kratce.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Doskonale wyszly 😊dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo Kochana :)
OdpowiedzUsuń