Składniki ( ok. 10 - 12szt.):
*2 i 1/3 szkl. mąki pszennej ( tortowej lub jeszcze lepiej luksusowej) + trochę do podsypywania
* 2 opakowania drożdży suchych ( lub 20g świeżych drożdży - niestety, ja nie mogłam dostać)
* 250ml ciepłego mleka
* 1/4 szkl. drobnego cukru ( nie pudru)
* 1 jajko średniej wielkości
* 2 łyżki roztopionego, ostudzonego masła
* szczypta soli
Dodatkowo:
konfitura, marmolada albo dżem do nadziania
cukier puder do posypania, lukier bądź czekolada ( ja uwielbiam z czekoladą)
Sposób przygotowania:
Jeśli ze świeżych drożdży:
1. Drożdże rozkruszyć do kubka, wlać 3 łyżki mleka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut, aby zaczyn ruszył.
2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać ją z solą i resztą cukru.
3. Dodać rozkłócone jajko, mleko i wyrośnięty zaczyn.
Jeśli z suchych drożdży:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać 2 opakowania drożdży, wymieszać z mąką.
2. Dodać cukier, rozkłócone jajko, mleko oraz sól.
Dalej w obu wersjach tak samo:
1. Wyrobić gładkie ciasto ( ok. 7 minut), wlać rozpuszczone masło i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie błyszczeć i będzie gładkie.
2. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość ).
3. Przygotować dwie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia.
4. Wyrośniętego ciasta nie zagniatać ponownie.
5. Na blacie oprószonym mąką rozciągnąć ciasto na grubość około 2 cm i szklanką o średnicy 6-7 cm wyciąć pączki.
6. Resztę ciasta krótko zagnieść, ponownie rozciągnąć i wyciąć kolejne pączki. Resztki ponownie zagnieść, zrobić kulkę i ją spłaszczyć.
7. Pączki ułożyć na blaszkach, przykryć ściereczkami i zostawić do ponownego wyrośnięcia ( powinny znacznie zwiększyć objętość - u mnie stały 30 minut).
8. Piekarnik nagrzać do 180°C ( góra - dół), wstawić blaszkę z pączkami i piec około 10 - 12 min. do lekkiego zrumienienia - nie mogą za mocno się przypiec, bo będą twarde. Upiec drugą blaszkę.
9. Po upieczeniu ułożyć na kratce do wystygnięcia.
10. Z pomocą szprycy z długą końcówką napełnić pączki dżemem, budyniem, marmoladą, a następnie posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Pączki od spodu wychodzą płaskie, bo są pieczone na blaszce, a nie smażone na oleju.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz