środa, 19 września 2018

Naleśniki z jabłkami


Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

* mąka
* mleko
* woda gazowana, bądź przegotowana, ostudzona
* jajko
* sól
* szczypta cukru

( nie piszę dokładnej ilości, od zawsze robię "na oko" , ciasto nie może być zbyt gęste, bo lubię cienkie naleśniki )

Dodatkowo:

* jabłka
* cynamon
* cukier waniliowy
* łyżka soku z cytryny

* olej do smażenia
* cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, rozgrzewamy patelnię , smarujemy cienko olejem i smażymy cienkie naleśniki.
2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon do smaku, chwilę przesmażamy.
4. Odciskamy delikatnie jabłka z soku i nadziewamy naleśniki, zwijamy i gotowe.

Możemy przed podaniem posypać cukrem pudrem.
U mnie sezon jabłkowy i coś trzeba z tymi jabłkami robić, była szarlotka, kompot, teraz naleśniki.
Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam, ale to był strzał w dziesiątkę i szybko zniknęły.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz