środa, 19 września 2018
Naleśniki z jabłkami
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
* mąka
* mleko
* woda gazowana, bądź przegotowana, ostudzona
* jajko
* sól
* szczypta cukru
( nie piszę dokładnej ilości, od zawsze robię "na oko" , ciasto nie może być zbyt gęste, bo lubię cienkie naleśniki )
Dodatkowo:
* jabłka
* cynamon
* cukier waniliowy
* łyżka soku z cytryny
* olej do smażenia
* cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, rozgrzewamy patelnię , smarujemy cienko olejem i smażymy cienkie naleśniki.
2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier waniliowy i cynamon do smaku, chwilę przesmażamy.
4. Odciskamy delikatnie jabłka z soku i nadziewamy naleśniki, zwijamy i gotowe.
Możemy przed podaniem posypać cukrem pudrem.
U mnie sezon jabłkowy i coś trzeba z tymi jabłkami robić, była szarlotka, kompot, teraz naleśniki.
Przyznam szczerze, że dawno nie jadłam, ale to był strzał w dziesiątkę i szybko zniknęły.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz