niedziela, 2 września 2018

Papryka konserwowa


Składniki:

* 3 kg papryki ( czerwona, żółta, pomarańczowa)

Zalewa:

* 8 szkl.wody
* 1 szkl.octu
* 2 łyżki soli
* 4-5 łyżek cukru

Do każdego słoika:

* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* łyżka oleju
* 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy
* 1-2 ząbki czosnku ( ale nie koniecznie)

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.
2. Z podanych składników zagotować zalewę.
3. Przygotować słoiki z przyprawami.
4. W garnku zagotować wodę i sparzyć ok.3-4 minuty paprykę ( nie powinna być zbyt miękka ).
5. Paprykę odcedzić z wody i ułożyć w słoikach.
6. Zalać gorącą zalewą, do każdego słoika dodać po łyżce oleju.
7. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Nie gotować słoików !

Bardzo ładnie wygląda różnokolorowa, ale można zrobić tylko czerwoną, to zależy już od naszego gustu.
Ja robię czerwoną i żółtą, czasem i z pomarańczową, bo właśnie taką najbardziej lubię.
Kocham tą paprykę na kanapkach.

Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz