niedziela, 2 września 2018

Ogórki z chilli i czosnkiem


Składniki:

* 2 kg ogórków ( najlepiej mniejsze )
* 4 łyżki soli
* 2 główki czosnku
* 2 łyżki chilli w proszku


Zalewa:

* 2 niepełne szkl. cukru
* 0,5 szkl. wody
* 1 szkl. octu
* 7 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć i pokroić  w plasterki, zasypać 4 łyżkami soli.
2. Muszą leżeć całą noc w chłodnym miejscu, bądź do wieczora.
3. Odcedzić wodę z ogórków, przecisnąć czosnek przez praskę i znowu i leżą do wieczora ( lub rana).
4. Dodać 2 łyżki chilli w proszku, wymieszać i wkładać do słoików.
5. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać nią ogórki i szczelnie zakręcić słoiki.
6. Obrócić do góry dnem.

Nie gotować ! 

Ogórki są chrupiące i pikantne, uwielbiam do dań mięsnych i na kanapki.
Proste do zrobienia, nie są czasochłonne, a na prawdę są smaczne !

Polecam i życzę 
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz