poniedziałek, 17 września 2018

Ogórki kanapkowe (z kurkumą)


Składniki:

* 1,5 kg ogórków

Na zalewę:

* 2 szkl. wody
* 1 i 3/4 szkl.cukru
* 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
* 1 łyżka gorczycy
* 10 ziaren ziela angielskiego
* 1 płaska łyżka kurkumy
* 1 płaska łyżka soli
* 1 i 3/4 szkl. octu ( na koniec! )

Sposób przygotowania:

1. Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na plastry, ułożyć dość ciasno w wyparzonych słoikach.
2. Wszystkie składniki na zalewę ( prócz octu ) zagotować. Na koniec dodać ocet i przykryć, jeszcze chwilę potrzymać na małym ogniu.
3. Gotową zalewę przecedzić przez sitko i zalać nią ogórki.
4. Słoiki szczelnie zakręcić.
5. Pasteryzować ok. 7 minut, od chwili wrzenia.

Ogórki muszą "się przegryźć " więc najlepiej schować i otworzyć dopiero po mniej więcej miesiącu, ale jeśli bardzo chcemy wiedzieć co nam tam wyszło, można otworzyć prędzej np.po tygodniu :)
Ja bardzo lubię je na kanapki z masłem swojskim, są chrupiące, słodko-kwaśne, dokładnie takie jak lubię.
Przepis dostałam od koleżanki i uwielbiam go :)


Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz