czwartek, 24 listopada 2016

Krem z groszku


Składniki:

* 600g mrożonego groszku lub jeśli mamy to świeży w sezonie
* 2 cebule
* 2-3  ziemniak
* 1,5l bulionu albo wody
* 2  kulki mozzarelli - można dać więcej jeśli ktoś lubi
* 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* 2-3  łyżki masła
* 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Bulion zagrzać.
2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę.
3. W garnku roztopić  2 łyżki  masła, wrzucić cebule i zeszklić ( nie rumienić). Po 3-4 minutach wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożony groszek. Wszystko razem wymieszać i zalać gorącym bulionem, wsypać 2  łyżeczki cukru i gotować około 20 minut bez przykrycia ( jeśli przykryjemy to groszek, może stracić swój piękny zielony kolor).
4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać do smaku biały pieprz i gałkę muszkatołową.
5. Do garnka wrzucić mozzarellę i całość zmiksować na gładki krem.
6. Gotowy, gorący krem wlać do miseczek lub talerzy, można podawać z zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz