czwartek, 24 listopada 2016
Krem z groszku
Składniki:
* 600g mrożonego groszku lub jeśli mamy to świeży w sezonie
* 2 cebule
* 2-3 ziemniak
* 1,5l bulionu albo wody
* 2 kulki mozzarelli - można dać więcej jeśli ktoś lubi
* 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* 2-3 łyżki masła
* 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Bulion zagrzać.
2. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę.
3. W garnku roztopić 2 łyżki masła, wrzucić cebule i zeszklić ( nie rumienić). Po 3-4 minutach wrzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i mrożony groszek. Wszystko razem wymieszać i zalać gorącym bulionem, wsypać 2 łyżeczki cukru i gotować około 20 minut bez przykrycia ( jeśli przykryjemy to groszek, może stracić swój piękny zielony kolor).
4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać do smaku biały pieprz i gałkę muszkatołową.
5. Do garnka wrzucić mozzarellę i całość zmiksować na gładki krem.
6. Gotowy, gorący krem wlać do miseczek lub talerzy, można podawać z zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz