środa, 23 listopada 2016
Zupa kalafiorowa z pulpetmi
Składniki:
* 3 l bulionu (może być np. rosół z poprzedniego dnia, albo wywar z warzyw)
* 2 duże marchewki
* 2 małe pietruszki
* ½ selera
* 2 małe cebule
* kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru
* kalafior albo mrożonka 1kg
* 4 płaskie łyżki kaszy manny
* sól, pieprz
* 2 płaskie łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 100 ml słodkiej śmietany do zup (u mnie 12%)
Składniki na pulpety:
* 1kg mielonego mięsa
* kajzerka lub dwie kromki chleba ( może być ciemny)
* ½ szklanki mleka
* 1 jajko
* łyżeczka soli
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżki bułki tartej
* pieprz
* majeranek
* 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, może być mrożona
* bulion albo 1 kostka rosołowa drobiowa
Sposób przygotowania:
1. Marchew, pietruszkę, seler, imbir obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (imbir na drobniejszej, pozostałe warzywa na grubszej). Kalafiora podzielić na różyczki.
2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, wrzucić cebulkę i starte warzywa. Zagotować i dodać kalafior. Wszystko razem gotować ok. 20 minut na wolnym ogniu.
3. Pod koniec gotowania (gdy warzywa będą już miękkie) dodać kaszę mannę i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, a na koniec dodać słodką śmietanę.
4. Kajzerkę namoczyć w mleku. Gdy zmięknie odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa. Wsypać bułkę, kaszę, przyprawy, dodać jajko i wyrobić na gładką masę. Z masy zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane mięsne kuleczki ugotować w bulionie albo na parze.
Na talerz włożyć kilka mięsnych kulek i wlać zupę. Można posypać koperkiem albo natką pietruszki.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz