środa, 23 listopada 2016

Pierogi / Uszka



Składniki:

* mąka
* sól
* woda przegotowana ciepła ale nie za gorąca

1. Wyrobić ciasto, musi być elastyczne, rozwałkować, wycinać kółka szklanką, ułożyć farsz i formować pierożki lub uszka.

Farsz z kapustą i grzybami:

1. Odcisną kapustę z wody, jeśli jest za kwaśna można ją przepłukać, poddusić do miękkości.
2. Grzyby suszone namoczyć w gorącej wodzie, odcisnąć z wody. Drobno posiekać.
3. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku,posiekać jeśli jest za długa, dodać do niej grzyby.
4. Wszystko przesmażyć na oleju, dodać sól, pieprz według uznania.
5. Jeśli ktoś lubi można przesmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę i dodać do farszu.

Farsz z kapustą, grzybami i żółtym serem

1. Robię jak wyżej tylko przy nadziewaniu najpierw układam żółty ser ( ja daję Goudę lub emmentaler,  bo ser miękki i szybciej się rozpuszcza), a później resztę farszu. Ser podczas gotowania się roztopi. Są naprawdę bardzo smaczne.

Pierogi/ uszka  zblanszować i zamrozić lub podawać, ale ja zawsze robię wcześniej.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz