środa, 23 listopada 2016

Ryba po grecku



Składniki:

* 1,5 kg ryby ( mogą być filety)
* 3 duże marchewki
* 2 pietruszki
* por
* pół małego selera, bądź 1/4 dużego
* 3 cebule
* pół szklanki oleju
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna ziele angielskiego
* sok z cytryny
* cukier
* sól

Sposób przygotowania:

1. Jarzyny oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w paski.
2. Włożyć wszystko do dużego rondla bądź garnka z mocno rozgrzanym olejem, podlać trochę wodą, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 min.
3. Dodać koncentrat pomidorowy, 3 łyżki wody i gotować 10 min.
4. Dodać sok z połowy cytryny i słodką paprykę.
5. Dusić do miękkości jeszcze chwilkę i dosmakować według własnego gustu.
6. Rybę oczyścić, filety rozmrozić, pokroić w dzwonka.
7. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
8. Układać usmażoną rybę na półmisku, bądź w naczyniu żaroodpornym ( może być kilka warstw), przekładać gorącymi jarzynami ( ryba, warzywa).

Podawać na zimno lub ciepło z białym pieczywem.

Smacznego :)

Ps. Jedna z potraw, które robiłam nawet w domu rodzinnym na Wigilię, jeszcze chodząc do szkoły. Mama mnie przeszkoliła i później już ja przejęłam pałeczkę na rybę po grecku :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz