wtorek, 9 sierpnia 2016

Bułeczki na śniadanie


Składniki:


* 500g mąki pszennej

* 2 opakowania drożdży suchych
* 250ml wody 
* 3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła ( lub olej)
* pół łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* do obsypania ziarna lub np.ser 

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać, dodać drożdże, wymieszać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić do rąk ( zależy od wilgotności mąki ) dodać jeszcze mąki.
2. Zostawić w misce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość - ok.40min. ). Pod miskę można podłożyć łyżkę, żeby ciasto rosło też od spodu.
3. Na blaszkę wyłożyć papier do pieczenia, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, zostawić na około 20 min., żeby jeszcze podrosły. Nagrzać piekarnik do
220°C.
4. Posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i posypać według uznania: makiem, pestkami słonecznika, dyni, sezamem, migdałami itp.
5. Wstawić do piekarnika na około 15-20 min., aż się zarumienią.
6. Odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Smacznego :)




       Bułki w wersji z płatkami migdałów.

Ps.tutaj bułki w wersji z żółtym serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz