sobota, 20 sierpnia 2016
Krem z dyni
Składniki:
* 800 g miąższu z dyni
* 200 g ziemniaków ( waga po obraniu)
* 2 średnie marchewki
* 1 pietruszka
* 2 łyżki masła
* 800 ml bulionu warzywnego lub wody
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 2 szczypty gałki muszkatołowej
* 2 szczypty imbiru
* 2 szczypty chili
* 1 łyżeczka białego pieprzu
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* pestki dyni
Sposób przygotowania:
1. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni ( mogą strzelać ).
2. Dynię obrać, pokroić na małe kawałki.
3. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
4. W garnku zagotować bulion ( albo samą wodę z 1 łyżką soli), wrzucić ziemniaki, marchewkę i pietruszkę.
5. Na patelni rozgrzać masło wrzucić wymieszane: cynamon, gałkę, chilli i chwilę podsmażyć ( aż zacznie pachnieć przyprawami ). Dodać dynię, wymieszać i smażyć około 10 - 15 minut często mieszając.
6. Gdy marchewka i ziemniaki będą prawie miękkie przełożyć do garnka podsmażoną dynię i gotować razem około 5 minut - warzywa powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać.
7. Zestawić z ognia, wsypać łyżeczkę białego pieprzu, 2 szczypty imbiru i 2 łyżeczki brązowego cukru i zmiksować ( jeśli blenderem to nie może być zbyt gorące by nie stępić noża ).
8. Podawać posypane prażonymi pestkami dyni.
9. Jeśli ktoś lubi można dać do talerza łyżkę śmietany.
Ps. Ja podaje z małymi pulpecikami :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz