piątek, 19 sierpnia 2016
Langosz
Składniki:
* 500g mąki
* ok. 200g ziemniaków, mącznych
* 3 łyżki cukru
* 30g świeżych drożdży
* 400ml mleka
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju
* olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, ostudzić, obrać i rozgnieść na puree. ( Mogą też być te pozostałe z obiadu ). Do wykonania langoszy będzie potrzeba ok.150g puree.
2. W miseczce wymieszać 100ml lekko ciepłego mleka ( nie może być za ciepłe, by nie sparzyły drożdży ), cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły.
3. W dużej misce zarobić ciasto. Wsypać mąkę i wymieszać z solą, dodać ziemniaki, olej, zaczyn drożdżowy i lekko wymieszać. Dodawać pozostałe mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ciasto powinno być sprężyste, gładkie i dobrze się wyrabiać. Nie powinno lepić się do dłoni. Może się zdarzyć, że nie trzeba dawać całego mleka, zależy to od wilgotności mąki i mączności ziemniaków. Ciasto wyrabiać ok.5 minut.
4. Po wyrobieniu ciasto odstawić w misce do wyrośnięcia, przykryć ściereczką, na ok. godzinę, powinno podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części lub więcej zależy jak duże placki chcemy mieć, z każdej części uformować okrągłego langosza o grubości ok. 1-1,5 cm i ułożyć na ściereczce bądź desce, nakryć drugą ściereczką żeby nie wysychało ciasto.
6. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Powinien mieć ok.5-6 cm głębokości.
7. Na gorący olej wrzucić langosza. Jeśli tworzy się za duży bąbel powietrza pod nim przygnieść lekko łopatką. Gdy się zrumieni przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż się zezłoci, po upieczeniu kłaść na papierowy ręcznik by odsączyć je z tłuszczu.
8. Upiec resztę placków.
Gdy już są gotowe można podawać je z czym tylko mamy ochotę.
Ja podałam z takim sosem:
* 4 łyżki śmietany
* 1,5 łyżeczki przyprawy do tzatziki
* 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
* pół łyżeczki cukru
Na langosza wyłożyłam trochę sosu, pokrojoną czerwoną cebulę i ser.
Można również:
* bez niczego
* z okrasą czosnkową
* ze startym żółtym serem
* ze śmietaną i żółtym serem
* ze śmietaną i czerwoną cebulą
* ze śmietaną, serem żółtym i węgierską paprykową kiełbasą
* z leczo
* z gulaszem
Może do mało kalorycznych nie należy, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :)
A jest przepyszne :)
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz