Składniki:
* 3 jaja ugotowane na twardo
* 150g wędzonego boczku lub bekonu ( może być bez )
* cebula
* 2 szklanki oczyszczonego świeżego szpinaku
* kilka liści kapusty pekińskiej ( ja dałam sałatę rzymską )
* łyżka oliwy
* 100g świeżych pieczarek, sok z cytryny
* łyżka posiekanego szczypiorku
Na sos:
* sok z cytryny
* 2 łyżki oliwy
* łyżka cukru
* łyżeczka białego pieprzu
* 3 łyżki jogurtu typu greckiego
* kawałek czerwonej papryki do przystrojenia
Sposób przygotowania:
1. Jaja pokroić na ósemki, można też w kostkę.
2. Boczek pokroić w kostkę, mocno obsmażyć na oliwie, dodając cebulkę pokrojoną w kostkę, pod koniec wrzucić szpinak na 30 sekund, ostudzić.
3. Pieczarki pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
4. Na dnie salaterki ułożyć szpinak i bekon, boki obłożyć liśćmi kapusty lub sałaty rzymskiej, a następnie pieczarki i w środek jaja.
5. Oliwę zmiksować z sokiem z cytryny, doprawić cukrem i jogurtem, pod koniec dodać pieprz.
Sosem polać sałatkę, posypać szczypiorkiem, przystroić papryką.
Smacznego :)
Ps. podana z filetem z dorsza zapiekanym w piekarniku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz