sobota, 20 sierpnia 2016
Ketchup z cukinii
Składniki:
* 1,5kg obranej cukinii
* 0,5kg obranej cebuli
* 4-5 większych ząbków czosnku
* 2 szkl. cukru
* 1 szkl. octu 10%
* 400g koncentratu pomidorowego
* ok. 3 łyżek soli
* 1 łyżeczka pieprzu
* 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
* 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki ( można dać pieprz cayenne lub chilli )
Sposób przygotowania:
1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę.
2. Posypujemy solą mieszamy wszystko i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
3. Następnie przekładamy do garnka lub w moim przypadku do brytfanki i gotujemy na wolnym ogniu ( nie przykrywając ) ok. 50 min. od czasu do czasu mieszając.
4. Dodajemy cukier i ocet, dusimy jeszcze 20 min.często mieszając.
5. Dodajemy resztę składników, mieszamy, żeby się wszystko ładnie połączyło i gotujemy jeszcze 5 -10min.
6. Odstawiamy z ognia i blendujemy na gładką masę ( można przestudzić, żeby nie stępić noża).
7. Gładki ketchup zagotować i gorący przełożyć do słoików, nie napełniać do samej góry, dobrze zamknąć słoiki.
Ketchup jest pikantny, więc jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnego, dodać tylko trochę ostrej papryki.
Robiłam pierwszy raz i wyszedł naprawdę pyszny, więc jeśli tylko zniknie, to zrobię ponownie.
Z przepisu wychodzi ok.2 l ketchupu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz