sobota, 3 września 2016

Szczawiowa


( z wołowymi pulpecikami i białą kiełbasą )

Składniki:

* bulion warzywny
* 2 marchewki
* pietruszka
* kawałek selera
* słoiczek szczawiu
* ziemniaki ( ugotować osobno i zrobić puree z masełkiem i odrobiną mleka)
* 2 cebule ( ja dałam czerwoną ale może być biała, pokrojona w kostkę i podsmażona na maśle)
* 2-3 ziela angielskie i liść laurowy
* sól, pieprz, trochę cukru
* 2 łyżki śmietany
* łyżka domowego suszu warzywnego, jeśli mamy
* ok.5-6 jajek ugotowanych na twardo ( pokroić w grubą kostkę )
* biała kiełbasa ( z 5 lasek )
* 0,5 kg mięsa wołowego ( robimy z nich małe pulpeciki, ja dodałam: surowe jajko, sól, pieprz, słodka papryka, 2 łyżki kaszy manny, łyżka bułki tartej, wymieszałam i formowałam pulpety)

Sposób przygotowania:

1. Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, jak warzywa trochę się podgotują, dodajemy susz, liść, ziele angielskie, białą kiełbasę i uformowane pulpeciki.
2. Jak pulpety się podgotują, dodajemy szczaw, pokrojone jajka, zaciągamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
3. Podajemy z puree ziemniaczanym, podsmażoną cebulką, można posypać natką pietruszki.

Smacznego :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz