sobota, 3 września 2016

Schabowe z pieczarkami


Składniki :

* schab (na ok.6 kotletów)
* pieczarki ( ok.250g)
* dwie małe cebule
* ser mozzarella lub inny
* olej do smażenia
* 2 łyżki masła
* bułka tarta ( do panierki )
* jajko
* łyżka mleka
* sól, pieprz, czerwona słodka papryka

Sposób przygotowania:

1. Schab kroimy w plastry, rozbijamy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką.
2. Cebulę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.
3. Pieczarki jeśli są duże kroimy w pół plasterki, jeśli są małe w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebuli.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotowe pieczarki z cebulką zestawiamy z ognia.
5. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, obtaczamy mięso w jajku i bułce.
6. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej.
7. Na rozgrzanym oleju kładziemy opanierowane kotlety, smażymy z jednej strony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę, układamy pieczarki z cebulą i posypujemy startym serem, przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze aż ser się roztopi.
8. Usmażone schabowe wyciągamy delikatnie drewnianą łyżką aby nie spadł farsz.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz