sobota, 3 września 2016

Zupa krem z cukinii


Składniki:

* 1 średnia cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju
* 3 cukinie
* 700ml wody
* 40g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka mielonej kolendry
* 200g kremowego serka topionego
* 1-2 łyżeczki soku z cytryny
* 100g śmietany

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
2. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i na kawałki ok.1 cm.
3. Do garnka wlać wodę, w słoiczku rozrobić mąkę, dodać do wody, dodać cukinie, podsmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz, kolendrę i serek.
4. Wszystko wymieszać i gotować, aż cukinia zmięknie.
5. Dodać sok z cytryny i śmietanę. Chwilę podgotować, trzeba uważać, żeby śmietana się nie zważyła.
6. Zostawić tak lub zmiksować na krem, gdy zupa chwilę ostygnie, by nie stępić noża blendera.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz