poniedziałek, 26 września 2016

Zupa warzywna z żółtym serem...


Składniki:

* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 cebula
* 1/2 średniego selera
* por
* 2 łyżeczki masła
* 4 jaja ugotowane na twardo
* makaron
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1 szkl. śmietany
* 100g sera żółtego
* sól,pieprz
* 2 łyżki siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1.Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać.
Wsypać na rozgrzane masło, podsmażyć. Wrzucić do garnka warzywa z patelni, wlać około 2 l wody, przykryć i gotować przez 20 minut.
2. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z zupą, dodać drobno utarty ser. Wymieszać i gotować około 3-4 minuty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Podajemy z ugotowanym makaronem. Jajka obieramy, kroimy w cząstki i rozkładamy na talerzach. Zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz