niedziela, 15 stycznia 2017
Bezy
Składniki na ok 60 - 70 małych bezików
* 3 białka ze średnich jajek
* szczypta soli
* 150 g cukru
* 1 łyżeczka białego octu winnego (ewentualnie zwykłego)
* ewentualnie jakieś dodatki: kawa, kakao, sok z cytryny, likier miętowy
(można zastosować jeszcze inną proporcję: pół szklanki białek + szklanka cukru + 1 łyżeczka octu i wyjdzie idealnie)
Sposób przygotowania:
1. Białka wlać do suchej miski, dodać szczyptę soli i ubijać do uzyskania gęstej, ale jeszcze nie sztywnej konsystencji. Od tego momentu dodawać po 1 łyżce cukru (mniej więcej w odstępach półminutowych) i cały czas ubijać. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru wlać 1 łyżeczkę octu plus ewentualne dodatki i ubijać jeszcze około 7-10 minut, aż masa będzie jednolita i błyszcząca.
2. Na blaszki wyłożone papierem do pieczenia wykładać porcje masy w odstępach około 2 cm – można posłużyć się tak jak ja rękawem cukierniczym albo zwykłą łyżką. Piekarnik nagrzać do 100°C (bez termoobiegu), wstawić blaszki (można trzy na raz) i suszyć bezy około 2 - 3 godziny w lekko uchylonym piekarniku ( świetnie sprawdza się drewniana łyżka włożona od góry).
3. Po 2 godzinach sprawdzić, czy bezy w środku są suche i wyłączyć piekarnik. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Jeśli beza, którą wyciągniemy jest jeszcze w środku lekko ciągnąca to przedłużyć czas suszenia o około 30 minut i ponownie sprawdzić (choć ja lubię takie lekko ciągnące). Czas suszenia zależy od wielkości bez – ja robię niewielkie.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz