niedziela, 15 stycznia 2017

Szybkie chruściki


Składniki:

* 260g mąki pszennej
* 1 szkl. mleka
* 1 łyżka jogurtu naturalnego
 * 2 łyżki cukru pudru
 * 1 łyżeczka cukru waniliowego
  * szczypta soli
  * 2 jajka
  * olej do smażenia


Sposób przygotowania:

1. Do miski wlać mleko, jajka, jogurt, dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól i zmiksować.
2. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować, odłożyć 15 minut aby odpoczęło.
3. Foremkę na drucie zanurzyć na kilka minut w gorącym oleju.  Włożyć do ciasta do 2/3 wysokości i włożyć do oleju, smażyć na jasno złoty kolor. ( Ciasteczka w tłuszczu same odkleją się od foremki ).
4. Usmażone chruściki wyjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku.
5. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz