niedziela, 15 stycznia 2017
Kruche rogaliki
Składniki:
* 500g mąki
* 2 jajka
* 250 g masła
* szczypta soli
* 50g świeżych drożdży
* łyżeczka cukru
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* marmolada lub masa makowa
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną.
2. Mąkę siekamy z zimnym masłem. Robimy dołek, do dołka wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli oraz drożdże.
3. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na pół godz. do lodówki.
4. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy na kształt okręgu. Każdą cześć dzielimy na 8 części układamy marmoladę lub masę makową i zawijamy dosyć ciasno.
5. Każdego rogalika smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy cukrem.
6. Blaszkę smarujemy tłuszczem, kładziemy papier do pieczenia i układamy rogaliki dosyć luźno.
7. Pieczemy w 180°C na złoty kolor ok. 20-25 min.
Smacznego :)
Ps. z przepisu mojej koleżanki Moniki.
Wyszły za pierwszym razem i przyznam, że pyszne i rozpuszczają się w ustach :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz