Składniki:
* 1,2 kg szynki wieprzowej
* 800g łopatki wieprzowej ( lub karczku)
* 800g wędzonego boczku ( dałam chudy)
* 1,5 łyżeczki soli pekli, można dać więcej jeśli wolicie bardziej słoną kiełbasę ( można dać zwykłą ale mięso nie będzie wtedy ładnie różowe)
* 1 łyżka majeranku
* 2 - 3 łyżki pieprzu ziołowego
* 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
* 2 - 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
1. Szynkę ( całą lub większą część ) pokroić w drobną kostkę.
2. Pozostałe mięso - łopatkę i boczek bez skóry oraz pozostałą szynkę zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach.
3. Przełożyć do miski, wymieszać z przyprawami oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Wyrabiać ręcznie przez kilka minut, można spróbować i ewentualnie doprawić według swojego smaku.
5. Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, dokładnie dociskać mięso, tak aby było jak najmniej pęcherzyków powietrza. Nie napełniać słoików do końca, zostawić około 2 cm od góry.
6. Mocno zakręcić słoiki i pasteryzować około 1,5 godziny ( słoiki 500ml ) ,
1l - około 2 godzin.
7. Można jeszcze raz gotować na małym ogniu drugiego dnia, ok. 1-1,5 godz.
8. Gotową mielonkę możemy przechowywać w temp.pokojowej.
Przed spożyciem wkładamy do lodówki, żeby galaretka się ścięła.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz