poniedziałek, 16 stycznia 2017

Chleb żytni lub pszenny


Składniki:
( z podanych składników wychodzą dwa chleby)
 

* 1kg mąki ( żytniej, pszennej bądź do wypieku chleba)
- ja zrobiłam ten z żytniej z dodatkiem miodu
* 3,5 szkl. letniej wody
* łyżka mleka
* pół kostki drożdży
* łyżka soli
* 2 łyżki oleju
* szczypta cukru
* opcjonalnie można dodać 2 zeszklone cebule ( nie mogą się przyrumienić za bardzo by chleb nie miał posmaku goryczy), można dodać również dwie garście ulubionych pestek : słonecznika, dyni lub sezam.

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuścić  w łyżce mleka z cukrem, odstawić na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Wszystkie składniki wymieszać razem z zaczynem, wyrobić ciasto.
3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godz.
4. Blaszki nasmarować masłem i obsypać mąką, wyłożyć ciasto do blaszek do 3/4 wysokości.
5. Piec w 140°C przez 30 minut, następnie ustawić 180°C i piec jeszcze 45 minut ( chlebek można przykryć, by się nie spiekł za bardzo ) .

Smacznego :)

Ps. jest miękki i wilgotny, raj dla podniebienia, uwielbiam ten chleb, równie dobry na drugi i trzeci dzień :)




6 komentarzy:

  1. Można zamrozić ten chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu nigdy nie mroziłam, u mnie szybko znika...:)

      Usuń
    2. U mnie tylko ja jestem fanką takiego chlebka z ziarnami. Zrobilam z całej porcji i podzielę się z teściową. Pozdrawiam 😉

      Usuń
    3. Oj to pewnie teściowa zadowolona ? Mam nadzieję, że wyszedł równie dobry jak mi :)

      Usuń
    4. Madziu cieszę się bardzo :)
      Mam nadzieję, że będziesz piekła częściej :)

      Usuń