Składniki:
( z podanych składników wychodzą dwa chleby)
* 1kg mąki ( żytniej, pszennej bądź do wypieku chleba)
- ja zrobiłam ten z żytniej z dodatkiem miodu
* 3,5 szkl. letniej wody
* łyżka mleka
* pół kostki drożdży
* łyżka soli
* 2 łyżki oleju
* szczypta cukru
* opcjonalnie można dodać 2 zeszklone cebule ( nie mogą się przyrumienić za bardzo by chleb nie miał posmaku goryczy), można dodać również dwie garście ulubionych pestek : słonecznika, dyni lub sezam.
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w łyżce mleka z cukrem, odstawić na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Wszystkie składniki wymieszać razem z zaczynem, wyrobić ciasto.
3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godz.
4. Blaszki nasmarować masłem i obsypać mąką, wyłożyć ciasto do blaszek do 3/4 wysokości.
5. Piec w 140°C przez 30 minut, następnie ustawić 180°C i piec jeszcze 45 minut ( chlebek można przykryć, by się nie spiekł za bardzo ) .
Smacznego :)
Ps. jest miękki i wilgotny, raj dla podniebienia, uwielbiam ten chleb, równie dobry na drugi i trzeci dzień :)
Można zamrozić ten chlebek?
OdpowiedzUsuńMadziu nigdy nie mroziłam, u mnie szybko znika...:)
UsuńU mnie tylko ja jestem fanką takiego chlebka z ziarnami. Zrobilam z całej porcji i podzielę się z teściową. Pozdrawiam 😉
UsuńOj to pewnie teściowa zadowolona ? Mam nadzieję, że wyszedł równie dobry jak mi :)
UsuńWyszedł przepyszny
UsuńMadziu cieszę się bardzo :)
UsuńMam nadzieję, że będziesz piekła częściej :)