niedziela, 5 listopada 2017

Krem z białych warzyw

Składniki:

* łyżka masła ( może być klarowane )
* mały kalafior
* 2 pietruszki
* średni seler
* jedna cebula
* 1 ząbek czosnku
* 2 l bulionu ( może być drobiowy lub warzywny )
* 50 ml śmietany 12%
* sól
* pół łyżeczki białego pieprzu
* pół łyżeczki gałki muszkatołowej
* łyżka soku z cytryny ( może być ocet balsamiczny)
* na wierzch odrobina oliwy truflowej, mogą również być uprażone pestki dyni lub płatki migdałów.

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler.
3. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw, dam nam to piękny aromat.
4. Szklimy warzywa i dodajemy umyte różyczki kalafiora, zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do miękkości.
5. Czekamy, aż chwilę ostygnie ( by nie stępić noża i blendujemy).
6. Doprawiamy solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym, na koniec dodajemy śmietankę.

Smacznego :)

Ps. Polecam tą oczyszczającą petardę dla Wszystkich.
Krem jest fantastyczny na oczyszczanie organizmu, przyspieszenie trawienia. To prawdziwa bomba witaminowa :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz