sobota, 25 listopada 2017

Zebra


Składniki:

* 5 jaj ( ja dałam kacze )
* 1,5 szkl. cukru
* 2,5 szkl. mąki  pszennej
* 1 szkl. oleju
* 1 szkl. wody gazowanej lub innego gazowanego napoju np. sprite, fanta
* 3 łyżki mąki pszennej ( po rozdzieleniu ciasta )
* 3 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Odzielić żółtka od białek.
2. Białka ubić na sztywną pianę ( można dodać szczyptę soli, szybciej się ubiją).
3. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier, na koniec dodać po jednym żółtku.
4. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodać  2,5 szkl. mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
5. Dalej ubijając dodawać na przemian olej i wodę gazowaną ( można dodać bez gazu, ale z gazem ciasto jest bardziej puszyste ).
6. Ciasto podzielić na dwie części.
7. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.
8. Tortownicę 26cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
9. Na środek tortownicy wlewać na przemian ciasto ciemne i białe ( ja wlewałam po 2-3 łyżki na przemian ).
10. Piec w nagrzanym piekarniku ok.60min. ( ja piekłam do suchego patyczka ), w temp.180°C.

Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz