wtorek, 28 listopada 2017
Krokiety
Składniki:
* mąka
* mleko
* woda gazowana, bądź przegotowana ostudzona
* jajko
* łyżka oleju
* sól
* cukier ( szczypta )
* olej do smarowania patelni
Nie piszę dokładnej ilości, zawsze robię ''na oko'', ciasto nie może być zbyt gęste.
Farsz:
* pieczarki
* kapusta kiszona
* ser żółty np. gouda ( opcjonalnie, oczywiście może być bez sera )
* masło
* pieprz
Dodatkowo:
* bułka tarta
* jajko ( roztrzepane z odrobiną mleka )
* olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
2. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy woda odparuje, dodajemy odciśniętą z soku kapustę kiszoną ( jeśli jest długa , trzeba ją trochę poszatkować ).
3. Podsmażamy wszystko razem przez chwilę, doprawiamy pieprzem.
4. Farszem nadziewamy naleśniki ( jeśli dodajemy ser, układamy na górze plasterek sera ) i zwijamy.
5. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
U mnie każdy się zajada, krokiety z dodatkiem sera cieszą się powodzeniem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepysznie wygladaja 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Marlenko :)
OdpowiedzUsuń