wtorek, 28 listopada 2017

Krokiety


Składniki:

* mąka
* mleko
* woda gazowana, bądź przegotowana ostudzona
* jajko
* łyżka oleju
* sól
* cukier ( szczypta )
* olej do smarowania patelni

Nie piszę dokładnej ilości, zawsze robię ''na oko'', ciasto nie może być zbyt gęste.

Farsz:

* pieczarki
* kapusta kiszona
* ser żółty np. gouda ( opcjonalnie, oczywiście może być bez sera )
* masło
* pieprz

Dodatkowo:

* bułka tarta
* jajko ( roztrzepane z odrobiną mleka )
* olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą, rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
2. Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy woda odparuje, dodajemy odciśniętą z soku kapustę kiszoną ( jeśli jest długa , trzeba ją trochę poszatkować ).
3. Podsmażamy wszystko razem przez chwilę, doprawiamy pieprzem.
4. Farszem nadziewamy naleśniki ( jeśli dodajemy ser, układamy na górze plasterek sera ) i zwijamy.
5. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

U mnie każdy się zajada, krokiety z dodatkiem sera cieszą się powodzeniem.

Smacznego :)






2 komentarze: