poniedziałek, 6 listopada 2017

Sos bolognese


Składniki:

* 300g mięsa mielonego  ( wołowe, wieprzowe lub mieszane )
* 2 ząbki czosnku
* 1 cebula
* 2 puszki pomidorów w cząstkach – mogą od razu być w ziołach prowansalskich, ja właśnie      takie kupiłam ( lub ok.3 dużych dojrzałych pomidorów sparzonych i obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę )
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* łyżeczka  suszonego tymianku
* łyżeczka suszonego oregano
* sól, pieprz
* oliwa
* starty parmezan do posypania przed podaniem oraz świeża bazylia do przystrojenia

Makaron :)

Sposób przygotowania:

* Na patelni rozgrzać oliwę ok.2- 3 łyżki
* Czosnek posiekać , cebulę pokroić w piórka lub kostkę, wrzucić na rozgrzaną oliwę.
* Po chwili dodać mięso, wymieszać i rozdrobnić, by nie było mięsnych dużych grudek.
* Gdy mięso się podsmaży , dodać pomidory, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Pogotować chwilę, żeby wszystko ładnie się połączyło i przeszło aromatem ziół.

Ps. Jeśli wszystko z pomidorami nam się nie zmieści na patelni można przerzucić do garnka.

Podawać z makaronem ugotowanym al dente, sos posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)

Pysznie , szybko i prosto , cóż więcej trzeba ?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz