Składniki:
Ciasto:
* 5 jajek
* 1 niepełna szklanka cukru
* 150g margaryny
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
* 500g śmietany 36% lub 30%
* 150g płatków czekoladowych
* 2,5 łyżeczki żelatyny
* 2 łyżki cukru pudru
* 5 bananów
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać miękką margarynę i ucierać.
2. Mąkę, kakao i proszek wymieszać z margaryną.
3. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem.
4. Natłuścić i obsypać mąką blaszkę.
5. Ciasto wlać do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
6. Piec około 40 min. w temp. 200°C.
Masa śmietankowa:
1. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
2. Śmietanę ubić. Pod koniec ubijania dodawać cukier.
3. Połączyć z ostudzoną żelatyną i płatkami.
4. Banany obrać, pokroić, połączyć z masą.
Bananowiec:
1. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
2. Na spód ciasta wylać masę.
3. Przykryć drugim płatem ciasta.
4. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz