wtorek, 19 lipca 2016

Pikle w musztardzie


Składniki:


* 2 kg ogórków
* 1 l wody
* ziele angielskie
* liście laurowe
* 1 szkl.octu
* 1,25 szkl. cukru
* 3 łyżki soli
* 5 łyżek musztardy ( ja dałam piwną )

Sposób przygotowania:


1. Ogórki umyć, obrać, pokroić na 4 wzdłuż.
2. Ułożyć pionowo w słoikach, do każdego słoika, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
3. Z wody, octu, cukru, soli i musztardy zrobić zalewę, zagotować. Jeśli musztarda się nie rozpuści dobrze, można wymieszać trzepaczką.
4. Gorącą zalewę wlać do słoików. Słoiki zagotować ( ok.10 min.).


Świetne do kanapek i drugich dań. 

Naprawdę polecam, jak zrobiłam kilka lat temu, tak teraz co roku robię. 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz