wtorek, 12 lipca 2016
Ciasto Prince Polo
Składniki:
* 5 jajek
* 3/4 szkl. cukru
* 5 pełnych łyżek mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
* 1l śmietany kremówki 36% ( ja dałam 47 % - double cream)
* 3 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżeczki żelatyny
* tabliczka czekolady gorzkiej ( może też być mleczna )
* 4 wafelki Prince Polo XXL
* puszka brzoskwiń
* 2 galaretki pomarańczowe
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać.
2. Do ubitych jaj dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać wszystko łyżką.
3. Przełożyć do wyłożonej papierem blachy, wstawić do piekarnika.
4. Piec ok.30 - 35 min. w temp.180 °C. Ostudzić.
W tym czasie można już rozpuścić galaretki w 750 ml wody.
Masa:
1. Wafelki pokruszyć, lub pociąć nożem na mniejsze kawałki.
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
3. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
4. Do zalewy dodać 0,5 szkl. wody, wymieszać.
5. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.gorącej wody. Ostudzić.
6. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ostudzoną żelatynę.
7. Wsypać do masy śmietanowej wafelki, płatki czekoladowe i pokrojone brzoskwinie.
8. Wszystko wymieszać.
Ciasto:
1. Biszkopt namoczyć sokiem z brzoskwiń.
2. Wyłożyć masę śmietanową na biszkopt, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki.
3. Gdy galaretka zacznie tężeć wyłożyć na ciasto i schłodzić.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz