wtorek, 12 lipca 2016

Cytrynowiec


Składniki:

Biszkopt:

* 6 jaj
* 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
* 3/4 szkl. cukru
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli

Na kisiel:

* 3 cytryny
* skórka z 2 cytryn
* 2 szkl. wody
* 1 szkl. cukru
* 2 żółtka
* 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej

Śmietana:

* 500ml śmietany 36% lub 30%
* 1 galaretka cytrynowa
LUB
* śnieżka - mleko ( przygotować jak napisane na opakowaniu)
* 1 galaretka


Przygotowanie biszkoptu:

1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Białka ubić na sztywną pianą ze szczyptą soli, dodawać po trochę cukier do piany z białek i dalej ubijać.
3. Do ubitej piany dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
4. Mąkę z proszkiem dodawać stopniowo do masy.
5. Masę wylać na wysmarowaną blaszkę lub wyłożoną papierem.
6. Piec około 20-30 minut w ok. 160-180°C
7. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.

Kisiel:

1. Wycisnąć sok z 3 cytryn, wlać do garnka, dodać otartą skórkę z cytryn, wlać szklankę wody i szklankę cukru.
2. W słoiczku rozrobić 2 żółtka, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej i szklankę wody.
3. Do zagotowanego soku z cytryn dodać rozbity roztwór z żółtek i gotować jak kisiel.
4. Gorący kisiel wylać na biszkopt.

Śmietana:

1. Jeśli śmietana 36% lub 30% ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy galaretkę ( wcześniej rozpuszczoną w 250ml wody i ostudzoną)
2. Jeśli śnieżka przygotowujemy jak na opakowaniu i również dodajemy galaretkę wcześniej przygotowaną.
3. Na górę układamy drugą część ciasta i dowolnie dekorujemy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz