Składniki:
* 4 szkl. mąki
* 1 jajko
* 1 kostka palmy
* 0,5 szkl. cukru
* 0,5 szkl. gęstej śmietany
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 paczki cukru waniliowego ( ok.32g)
Masa:
* 200g orzechów włoskich
* 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
* 1 szkl. mleka
* 3 łyżki cukru
* 200g masła lub margaryny
można również z masą kombinować np. sam budyń czekoladowy, masa kajmakowa, krówkowa itp. dodać pokrojone orzechy i nadziać.
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.
2. Rozgrzać formę.
3. Robić małe kuleczki i kłaść na rozgrzaną formę. Opiekać kilka minut na złoty kolor.
Masa:
2. Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru. Ostudzić.
3. Utrzeć masło na puch, w drugiej misce utrzeć budyń, dodawać po łyżce do masła cały czas ucierając. Dodać orzechy, wymieszać i nadziewać łupinki orzeszków.
Ps. Można na koniec posypać cukrem pudrem, żeby ładnie się prezentowały.
Smacznego :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz