wtorek, 12 lipca 2016

Zupa pomidorowa z pulpecikami z piersi kurczaka


Składniki:

* 1 cebula
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju
* 250g dojrzałych pomidorów
* 2 puszki pomidorów
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 kostka wołowa ( ja dałam łyżkę domowej kostki rosołowej)
* 0,5 l wody
* 1 łyżeczka soli
* 1/4 łyżeczka pieprzu
* 2 łyżeczki oregano
* 1/4 łyżeczki cukru
* 100g gęstej śmietany 


Sposób przygotowania:

1. Obrać cebulę i czosnek, posiekać, podsmażyć na oleju.
2. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
3. Do garnka wlać wodę z kostką rosołową, dodać cebulę z czosnkiem, sparzone, pokrojone na mniejsze części pomidory, pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano i cukier.
4. Gotować na wolnym ogniu ok.20 min.
5. Pod koniec dodać śmietanę, chwilę podgrzać jeszcze na wolnym ogniu ale nie długo, żeby śmietana się nie zważyła.
6. Jak chwilę przestygnie, zmiksować na krem.

Ps. Ja podałam z pulpecikami z piersi kurczaka i posypałam suszonymi pomidorami i natką pietruszki.

Mogę śmiało przyznać, że to najlepsza pomidorowa jaką jadłam,chociaż brakowało mi przypalonej cebulki tak jak do rosołu, więc z pewnością następnym razem przypalę cebulkę.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Reniu czy moge prosic Ci o przepis na pulpety z piersi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piersi z kurczaka zmielić w maszynce do mięsa, przyprawić według uznania. Dodatkowo: jajko, kasza manna, odrobina mleka, wszystko wymieszać uformować kuleczki i gotować w wodzie kilka minut( wrzucać do wrzątku ) lub na parze.

      Usuń