środa, 13 lipca 2016

Kruche ciasteczka


Składniki:

* 2 szkl. mąki
* 2/3 szkl. cukru pudru
* 2  żółtka
* 200g zimnego masła
* 16g cukru waniliowego lub pół łyżeczki olejku waniliowego bądź innego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsypać na stolnicę, bądź tackę, dodać posiekane masło i resztę składników. Szybko wyrobić z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
2. Schłodzone rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i piec je około 10-12 minut w temp.180°C.
3. Po ostudzeniu ozdobić czekoladą lub lukrem, można posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać cukrem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz