środa, 13 lipca 2016
Jabłecznik
Składniki:
* 4 jabłka lub więcej, to można gęściej ułożyć
* 250g mąki
* 250g cukru
* 4 jajka
* 1 łyżka proszku do pieczenia ( ja dałam mniej )
* skórka otarta z cytryny
* troszkę masła i bułki tartej do wysmarowania blaszki
* cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
2. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3. Ciasto dokładnie wymieszać.
4. Wylewamy ciasto do tortownicy.
5. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na pół i nacinamy paski.
6. Układamy na ciasto.
7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170°C przez około 50 minut.
8. Po lekkim ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Można zrobić z różnymi owocami i zawsze się sprawdza.
Poniżej wersja z jabłkami i truskawkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz