wtorek, 19 lipca 2016
Zupa marchewkowo - pomarańczowa
Składniki:
* 2 łyżki oliwy lub masła
* 3 ząbki czosnku
* 2 cebule
* 4-6 marchewek ( obrane, pokrojone w kostkę )
* 2 ziemniaki ( obrane, pokrojone)
* 50 g por ( pokrojony)
* kawałek pietruszki korzenia ( pokrojona w kostkę)
* pół szkl. ryżu
* sok z dwóch pomarańczy + otarta skórka
* 3-4l wywaru ( miałam z gotowanej wołowiny, można dać rosołek)
* pół łyżeczki imbiru
* sól, pieprz
* tymianek
* 2 łyżki pietruszki świeżej, posiekanej
( jeśli pomarańcze są bardzo kwaśne 2-3 łyżeczki cukru )
Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzewamy wywar.
2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i siekamy, podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie lub maśle.
3. Marchewkę, pietruszkę, por wrzucamy do wywaru. Gotujemy 10-15 minut.
4. Dodajemy cebulę z czosnkiem z patelni oraz ziemniaki i gotujemy ok. 10min.
5. Dodajemy ryż, po 10 min. sok z pomarańczy i skórkę, imbir, sól i pieprz, tymianek do smaku oraz świeżą pietruszkę ( jeśli pomarańcze były kwaśne dodajemy cukier ).
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz