środa, 20 lipca 2016

Poezja Wiśniowo - śmietankowa


Składniki:

Ciasto:

* 7 jajek
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1,5 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa wiśniowa:

* duży słoik wydrylowanych wiśni ( ok.700ml)
* 500 ml wiśniowej frużeliny - jeśli mamy ( jeśli nie mamy takich wiśni, potrzebny będzie drugi słoik drylowanych wiśni i kisiel wiśniowy, wtedy gotujemy kisiel na gęsto, zamiast wody dodajemy sok z wiśni)
* galaretka wiśniowa ( rozpuszczona w szkl.wody)

Dodatkowo:
* 500ml śmietany 36%
* 1 lub 2 śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szkl.gorącej wody
* 2 łyżki cukru pudru

Sok:
* wyciskamy sok z pół cytryny
* 5 łyżek wody
* 2-3 krople aromatu pomarańczowego
( wymieszać )

Sposób przygotowania:


1. Ubić pianę z białek. Dodawać cukier, żółtka, ubijać.
2. Wsypać mąkę, kakao, proszek, wymieszać.
3. Ciasto wlać do blaszki ( 25 x 37cm) wyłożonej papierem.
Można podzielić na dwie części i piec osobno przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180°C ( ja robiłam właśnie tak ) lub upiec całość i przeciąć na pół po upieczeniu ( jeśli pieczemy całość, czas pieczenia wynosi ok. 40 minut ).
4. Ciasto, które będzie na spodzie namaczamy sokiem z cytryny.
5. Odsączone wiśnie z zalewy układamy na cieście dość ciasno.
6. Wiśniową frużelinę łączymy z przestudzoną galaretką ( z wiśniami z kisielem robimy tak samo).
Jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto.
7. Ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem lub najpierw cukier puder, a na koniec rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
8. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę z wiśniami.
9. Przykrywamy drugą warstwą ciasta.
10. Dowolnie dekorujemy.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz