Składniki:
* 300g mąki
* 25g świeżych drożdży
* 1 jajko + żółtko ( białko zostawić do posmarowania drożdżówek )
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szkl. ciepłego mleka
* 3 łyżki oleju
Kruszonka:
* 30g masła
* 30g cukru
* 60g mąki pszennej
Dodatkowo:
* 2 średnie jabłka
* budyń waniliowy + 250 ml mleka
* 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
1. Najpierw przygotowujemy zaczyn: do dużego kubka wlewamy ciepłe mleko, nie gorące, żeby drożdże się nie sparzyły, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn razem z jajkiem i żółtkiem oraz olejem.
3. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.1,5 godz.
4. Przygotowujemy blaszkę z piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia, z ciasta robimy 9 kulek, i układamy je na blaszce, lekko spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, by bułeczki się spulchniły.
5. Robimy kruszonkę - do miski bądź talerza wkładamy pokrojone, zimne masło, dodajemy cukier i mąkę, wyrabiamy palcami, aż składniki się połączą.
6. Przygotowujemy budyń: zagotowujemy 200 ml mleka, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy go do gotującego się mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje, studzimy.
7. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka dodajemy odrobinę wody i chwilkę podsmażamy ( można dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę soku z cytryny ).
8. Gdy bułeczki podrosną, dnem szklanki robimy w środku wgłębienie do samego dołu, wgłębienia posypujemy kruszonką i układamy budyń oraz przesmażone i trochę ostudzone jabłka.
9. Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem ( które zostało ) i posypujemy kruszonką.
10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190°C ( grzanie góra-dół ) przez 20-25 minut, aż drożdżówki zrobią się rumiane. Studzimy.
Ps. bułeczki można zrobić również z innymi owocami np. ze śliwkami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz