środa, 13 lipca 2016
Schab w sosie ogórkowym
Składniki:
* ok.8 plastrów schabu
* 1 cebula
* 0,5l wody
* 2-3 kiszone ogórki ( duże )
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1 łyżka mąki pszennej
* olej do smażenia, może być też masło
* sól, pieprz i słodka papryka, ewentualnie cukier ( jeśli ogórki były bardzo kwaśne )
Sposób przygotowania:
1. Schab przyprawić solą i słodką papryką, obsmażyć na złoty kolor z obu stron, zalać wodą.
2. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa i gotować ok.20 - 30 min., aż mięsko zmięknie.
3. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Mięso wyciągnąć na talerz, na patelnie dodać starte ogórki.
5. Śmietanę i mąkę wymieszać w słoiczku z odrobiną zimnej wody, rozprowadzić na patelni, całość zagotować. Nie długo, żeby śmietana się nie zważyła.
6. Mięsko wrzucić z powrotem do sosu.
7. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, ewentualnie dodać cukier.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz