Składniki:
* 800g mięsa mielonego
* 2 łyżki tartej bułki
* 2 łyżki kaszy manny
* 2 łyżki gęstej śmietany
* 1 cebula
* 1 marchewka
* natka pietruszki
* ciasto francuskie
* sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy
* 2 jajka
* 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, podsmażyć cebulę wraz z marchewką, wystudzić.
3. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać śmietanę, bułkę tartą, kaszę manną, jajko, podsmażoną cebulę z marchewką, natkę pietruszki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
4. Z farszu uformować kulki.
5. Ciasto francuskie pociąć na cieniutkie paseczki.
6. Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem.
7. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec około 30 minut ( góra-dół).
8. Każdy piekarnik piecze inaczej, piec więc tak długo, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz