wtorek, 19 lipca 2016

Szarlotka sypana


Składniki:

* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. mąki pszennej
* 1 szkl. kaszy manny
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1,5 kg jabłek
* 100g masła
* cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Szklankę cukru (można dać trochę mniej, jak ktoś nie lubi bardzo słodkiego ciasta), mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać.
2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć z resztą cukru.
3. 1/3  sypkich składników wsypać do natłuszczonej tortownicy (średnica 25cm).
4. Wyłożyć połowę jabłek i połowę pozostałych sypkich składników.
5. Włożyć pozostałe owoce.
6. Posypać resztą sypkich składników.
7. Na wierzchu ułożyć pokrojone w wiórki masło.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
9. Piec około 60 minut w temp.180°C.
10. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz