Składniki:
Ciasto:
* niepełna szklanka cukru
* 1 szkl. mąki pszennej
* 6 jajek
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
* 1/2 szkl. cukru
* 1,5 kg jabłek ( ja dałam Royal Gala - są soczyste i twarde )
* 1 opakowanie galaretki agrestowej
* 1 łyżka masła
Masa jogurtowa:
* 1 łyżeczka żelatyny
* 1 opakowanie galaretki ( ja dałam pomarańczową, ale może być inna jak ktoś ma ochotę )
* 1 l jogurtu owocowego ( dałam malinowo - brzoskwiniowy, ale również może być innego smaku)
Dodatkowo:
* 1 opakowanie biszkoptów
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Białka ubić. Dodać cukier, żółtka, ubić.
2. Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać.
3. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem formy ( 25 x 35 cm ), wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec około 40 minut w temp. 180°C.
Masa jabłkowa:
1. Masło roztopić.
2. Dodać jabłka i cukier, podsmażyć.
3. Wsypać galaretkę, wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Masa jogurtowa:
1. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
2. Ostudzić i połączyć z jogurtem.
Ciasto z jabłkami i masą jogurtową:
1. Na ostudzonym biszkopcie rozsmarować masę jabłkową.
2. Zalać masą jogurtową.
3. Ułożyć biszkopty.
4. Wstawić do lodówki, aby się ścięło.
5. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz