środa, 13 lipca 2016

Ciasto marchewkowo - piernikowe


Składniki:

* 2 szkl. mąki
* 3 jajka
* 1 szkl. cukru
* 1 szkl. oleju
* 2 szkl. startej na tarce o dużych oczkach marchewki ( ok.3 sztuki )
* 2 łyżeczki kakao
* 2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( dałam dwie, nie dawałam sody )
* dwie garście poszatkowanych orzechów włoskich ( można zostawić trochę do dekoracji )
* czekolada mleczna bądź gorzka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy.
2. Dodajemy żółtka i miksujemy, do puszystej masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, startą marchewkę i olej i orzechy.
3. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
4. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem foremki ( ok.35x 15 cm ).
5. Pieczemy ok. 60 min. w 180°C ( do suchego patyczka ).
6. Kiedy ciasto wystygnie, dekorujemy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i orzechami.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz