piątek, 22 lipca 2016
Piernik piwny
Składniki:
* 1,5 szkl. mąki pszennej
* 160 ml ciemnego piwa
* 150 g miodu płynnego (np.akacjowego)
* 180 ml oleju
* 3 jajka
* 2 łyżki kakao
* 10 łyżek cukru
* 2 1/4 łyżeczki imbiru ( może być w proszku, ja starłam świeży )
* 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i imbirem.
2. Piwo zagotować,zdjąć z ognia.
3. Jajka ubić z cukrem, miodem i olejem.
Dodawać mąkę na zmianę z piwem ( może być ciepłe), nie przerywając miksowania.
4. Blaszkę ( 24 x 29 cm )natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Ciasto wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika.
6. Piec w temp. 175°C około 60 minut.
7. Udekorować według uznania.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz