wtorek, 12 lipca 2016

Pieczeń rzymska


Składniki:

* 1,5 kg mielonego mięsa
* 250 ml wywaru
* 10-12 jajek
* 4 ząbki czosnku
* 2 łyżki majeranku
* 2 łyżki tymianku
* po 1 łyżce: suszonej cebuli ( dałam suszone płatki papryki )
* 1 łyżka tartej bułki
* sól i pieprz


Sposób przygotowania:

1. Do mięsa wbijamy 2 jajka, dodajemy suszoną cebulę, przyprawy i posiekany czosnek.
2. Wyrabiamy dodając porcjami wywar, schładzamy.
3. 8 jajek gotujemy na twardo.
4. Obieramy i odcinamy '' piętki'', tak aby było widać żółtka.
5. Formę do pieczenia, natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
6. Na spód układamy trochę mięsa, na środku jajka, tak by żółtka do siebie przylegały, przykrywamy wszystko resztą mięsa.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 °C, pieczemy ok. 40 minut

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz