wtorek, 19 lipca 2016
Biszkoptowy Przekładaniec
Składniki:
Jasny biszkopt:
* 4 jajka
* 1/2 szkl. cukru
* 1/2 szkl. mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciemny biszkopt:
* 7 jajek
* 1 szkl.cukru
* 1 szkl.mąki pszennej
* 1 1/2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
* 2 szkl. mleka
* 200g masła
* 2 opakowania budyniu waniliowego
* 2-3 łyżki cukru
Dodatkowo:
* 1 opakowanie galaretki truskawkowej ( może być również inne smaku )
Sposób przygotowania:
Jasny biszkopt:
1. Ubić pianę z białek. Dodawać cukier, żółtka, ubijać.
2. Wsypać mąkę, proszek, ubijać.
3. Cisto wlać do natłuszczonej i obsypanej mąką blaszki (25 x 37 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec około 30 min. w temp.180°C.
Ciemny biszkopt:
1. Przyrządzić jak jasny biszkopt dodając do mąki kakao.
2. Piec około 40 min. w temp.180°C.
Masa budyniowa:
1. Na mleku ugotować budyń z cukrem.
2. Masło utrzeć. Dodawać zimny budyń, ucierać.
Biszkoptowy przekładaniec:
1. W jasnym cieście wykroić szklanką dziurki.
2. Ciemny biszkopt przekroić wzdłuż.
3. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
4. Jeden płat ciasta kakaowego posmarować połową masy.
5. Przykryć plackiem z dziurkami.
6. Zalać tężejącą galaretką.
7. Rozsmarować resztę masy.
8. Przykryć drugim plackiem kakaowym.
9. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz